Papirji, papirji

by piskec 18. april 2013 11:29

Vse je še vedno prirejeno papirju.

Bolj, ko se ga skušamo znebit, več ga je okoli nas.

Te dni sem se boril z Mobitelom, ki mu je Telekom poleg lastništva dodal še eno mnogo lepšo stvar - birokracijo. Se samo meni zdi ali so kar naenkrat vsi postopki težki, bolj komplicirani, namenjeni le Telekomu in v nobenem primeru ne stranki, uporabniku?

Saj, mogoče sem čuden, ampak te birokratske stvari mi gredo res na živce. V tem stoletju se še vedno borimo z mlini izpred tridesetih let, z miselnostjo okorelih aparatov in vsega tega, kar pač paše zraven? V 21-em stoletju?

Sem bil na Telekomovem centru, kjer so me obdelovali kakšnih 15-20 minut. Seveda se je nabrala vrsta. Vrsta že precej jeznih uporabnikov. Čudno, ne?

Pa je punca tipkala, se borila, pa spet tipkala, pa spet to pa spet ono... ja, kakih 20 minut je morala reva tipkat. Čeprav je že vse imela notri. Pa je bilo treba ukinit in na novo odpret, vse na novo pretipkat. Ker... taka so pravila! 

Vmes sem moral vzeti v roke ePero in vsaj trikrat podpisat. Trikrat?! Kako trikrat, če je pa zadeva elektronska? Ja, za vsak papir enkrat! No, pa smo tam.

Vsi postopki in pravila so še vedno za papir. Kot da še vedno delamo s papirji, postopki ostajajo popolnoma isti, le kakšen korak vmes nadomesti kaka e-napravica, email ali kaj podobno priročnega. Ampak bistvo ostaja še vedno enako.

In ni ga junaka, ki bi to enkrat spremenil v celoti.

Telekom se je tokrat celo zadovoljil s petimi papirji v e-obliki, jaz pa sem moral teh 5 papirjev odnesti domov. Čemu? Se zdi to samo meni povsem odveč? Brezveze? Kaj, hudirja, pa rabim te papirje? Doma jih nekam vtaknem in nikoli več ne najdem...

In za vsako bebasto spremembo moraš spet čakat na ta presneti TC in spet dobiš kup papirja, ki ga ne potrebuješ. Kot da Telekom prav želi, da se mu oglašamo kar naprej tam in da je kar naprej gneča in gneča in slaba volja!

Za prenos in spremembo številke (ki je bila tako ali tako enkrat že moja) sem se moral na Telekomu zglasiti trikrat. TRIKRAT!

Ta del sveta deluje le še na inerciji. Vse ostalo smo že uspeli pokvariti. Zato je kakršnokoli upanje v lepši jutri bolj slana šala.

Tags:

osebno

Komentarji (5) -

Wega
18. 04. 2013 13:11:10 #

Je hec ne? Na Kliku lahko z enim klikom (ajd, "enim" klikom, ne  bit dlakocepski) prekladaš miljone, odkar jim je v interesu lahko celo varčevanje in te stvari narediš na daljavo, za evropskodirektirano neovirano prehajanje med operaterji (elektrike, telefona, kabelske, ni važno) je pa še vedno tak problem.

Mimogrede: meni je tisti elektronski podpis še vedno malo spuki. Hočem reči - v tvojem primeru bi bilo res malo čudno, če bi ti pri drugem ali tretjem papirju rekla, da se ni treba še enkrat podpisat, bo kar prejšnega gor prilepila. Pa ga morebiti shranila še za drugič?

piskec
18. 04. 2013 15:03:29 #

Vse e- je malo spuki na koncu koncev. Ampak pri papirjih je prav tako veliko zlorab, čisto nič se ne spremeni z e-zadevami. Zlorabe vedno bodo, samo, da bodo zdaj drugačne, pa se bojimo.

Mogoče pa ta ePero način ni ravno ta pravi način. Saj je le malo izboljšanje tistega prej, v bistvu sploh ne spreminja postopka, samo v e-obliki je. Podpis je pa bloody enak.

Težko je naredit korak naprej.

Spuki gor al dol, itak sem podpisal na neko e-reč, ta bi bila lahko tudi 500m daleč od tistega, ki tam sedi, ali pa celo 500km! Zakaj sem moral biti tam??? Da je bil "osebni" odnos? Da sem lahko malce jeze izlil na njo, ki ni nič kriva? Pojma nimam, zakaj sem moral bit tam...

Aja, saj vem zakaj! Da sem domov odnesel pet listov! Juhej!


Dej, u tri krasne no.

Vreme
18. 04. 2013 16:44:35 #

ja novo številko bi si vzel, pa bi bilo verjetno hitreje ;)

Wega
18. 04. 2013 17:33:33 #

Ne, saj se ne bojim in tudi popolnoma sem sklepčen, da ti razen morda SMS sporočila s ključno besedo MENJAVA MOBITEL na 1919 nekega lepega dopoldneva ne bi bilo treba niti migniti s prstom (razen morda potrditi povratni SMS). Samo v temle primeru se mi zdi, da če že moraš fizično s kulijem podpisat tri liste vsakič posebej, potem je pač vseeno bolj logično, da moraš dati tri e-podpise, kjer so potrebni trije podpisi.

A so potrebni in čemu so potrebni je seveda druga zgodba.

So mi pa vseeno spuki. Meni namreč nikoli ne rata od prve. Pa tudi čisto pravi podpis ni. Ne reagira na moč pritiska, nekaj po svoje razlaga, če vmes kuli dvigneš, v knjižnici recimo mi je na sredi naredilo dve vzporedni črti tja nekam v rob, poleg tega pa tudi ne vidim čisto smisla. Da prihraniš en list papirja in en poteg čez skener... ne vem. Pa še to sem prepričan da potem njihov izvod e-pogodbe nek njihov uradnik potem sprinta in spravi v fascikel. Zlorabe pa... eh, saj pravim, a je potrebna še ena možnost več?

piskec
21. 04. 2013 13:23:51 #

Logično v e-zadevah je najbrž drugače "logično" kot v analognih zadevah.

Zdi se mi, da preveč mešamo nove zadeve s starimi, težko naredimo prehod in ga skušamo omehčati tako, da vse skupaj zakompliciramo. Samo zato, ker se vmes nekateri sloji niso zmožni hitro (hitreje) prilagoditi.

Kakor imamo zdaj, najrbž prav nič ne prihranimo. Kvečjemu porabimo več. Papirja, resursov, dela, vsega. To je ta moderni, "pametni" človek, saj veš.

Radi se ukvarjamo sami s seboj.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS