Radioaktivnost

by piskec 16. marec 2011 11:30

Najbrž je ravno zdaj zanimivo. A kakorkoli rad delam uporabne stvari, upam, da tole ne bi bilo nikoli uporabno...

Ob vseh teh jedrskih peripetijah na japonskem, sem hitro naletel tudi na Urad za Jedrsko Varnost.

Nikoli še slišal, moram priznat. Ampak po krivici, ker imajo lepo urejene podatke. Je pa tudi tako kot vedno - vsak državni birokrat se na spletu bori sam. Sam s seboj, sam z vsemi ostalimi, z državljani in na koncu tudi z mlini na veter. Kakega skupnega nastopa birokracija ne zmore, še v okviru skupnega ministrstva ne. Zato lahko pojimo nepredstavljivo število pogodbenikov, ki zažirajo sami sebe, a kaj bi gledali v prihodnost!

Pa se pritožujem nad ministrstvom, ki je - vsaj v okviru prezentacije in dostopnosti do online podatkov - svetlobna leta pred ostalimi!

Zaenkrat je radioaktivnost v menuju pod Ostalo, najbrž pa se bo enkrat prestavila pod onesnaženje oz. okolje, ko bo kaj več narejeno, seveda.

Zadeva je pravzaprav enostavna in že v osnovi pove skoraj vse - to je količino sevanja v nSv/h. Za kaj več in za graf vrednosti pa je treba slediti jasno postavljenemu viru in linku: URSJV.

Obstajajo trije razredi sevanja - do 250 nSv/h je normalno oz. kakor pravijo na uradu - naravno ozadje, od 250 do 500 nSv/h je že povišana raven in spada nad opozorilno raven, nad 500 nSv/h pa je že stvar alarma.

Pri podrobnostih nič pomembnejšega, razen lestvice.

Kakor že rečeno - te podatke sem zagledal povsem po nesreči. Koliko takih se še valja naokrog, pa za njih niti ne vem?! Veš ti za kakšne?

Tags:

geostik | tehnika

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS