GPS težave

by piskec 29. april 2010 13:15

Najbolj me je motilo pri Šentiljski, kjer sem nameril 58.16km pa čeprav je dolga "le" 56km.

Pravzaprav se napaka vedno pojavlja. In to na čuden način, saj je naprimer kilometraža na uri kar zadovoljiva, ko pa prenesem podatke hop! in jo že zamakne za km do km in pol.

Kje hudirja se nabereta ta dva kilometra med prenosom z ure na računalnik? Si bitki doštevajo pretočeno razdaljo ali kaj?

Kdo ima algoritme za obdelavo takihle zank:

ki se naberejo, ko stojiš? Ura ali program?

Težko verjamem, da je ura bolj sofisticirana in zna omejevat in razlikovat med gibanjem in stanjem, izvozi pa potem vsako točko. Dokler se torej premikam, je še vse kolikor toliko ok, ko pa se enkrat ustavimo, pa začenja prihajat do napak. Na dolgi poti pa se seveda večkrat ustaviš... oz. vsi seštevki kar nekaj dajo.

Pojma nimam kako in kaj. Morda bi bilo res najbolje, da si enkrat vzamem čas in se zabubim v specifikacije in različne razlage. Se pa bojim, da ne bom daleč prišel, saj ima najbrž vsak proizvajalec drugačno rešitev, skoraj možno pa je tudi, da ima več rešitev, za vsak tip naprav svojo...

Ja, moti me, pravzaprav me moti vedno bolj. Ampak če je že z dolžino tak križ, kaj je šele z višino in višinsko razliko?! Uau, tam so šele razlike in razlike in razlike. Na koncu jih je toliko, da ne moreš več nobenemu zaupat, kar pomeni, da je kot višinomer zadeva neuporabna. Kar pa je malce žalostno za naprave, ki ne stanejo nekaj deset evrov...

 

Tags:

tehnika

Komentarji (8) -

slovon
29. 04. 2010 14:09:39 #

GPS in visina -> pozabi, rabis barometricni visinomer.
Matematika izracunavanja je taka, da je napaka v rangu nekaj 10m, ce ne povprecis precej velikega stevila meritev, cesar urica ne dela.

Podoben problem je tudi s pozicijo, vendar v manjsem obsegu, tako je pac z GPS.

Teorija, poisci kratice GDOP in PDOP, je dosti razlozenega:
en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gps_error_diagram.svg

V glavnem - slabsi ima signal (manj neba se vidi, manj satelitov, vec odbojev, motenj, ...), manj natancna je pozicija oziroma vecja je napaka.

Cakam, da bodo zaceli kombinirati GPS z akcelerometri, da bo urica vedela, kdaj sedis pri miru in kdaj migas...

dr. Wega
29. 04. 2010 18:35:50 #

Jaz pravzaprav pri vseh teh programih še najbolj pogrešam eno pametno možnost editiranja poti. <povsot je cela štala, namesto da bi preprosto označil 2briši točke od tu do tu2 in te točke ponovno potegnil. Še najbližje je morda mapmyrun, tam pa snažalost malo težijo z reklamam.

Sebi
30. 04. 2010 04:37:55 #

Enkrat sprobaj imeti GPS vključen in iti nekam pod streho... Potem šele neumnosti dela...

Drugače bi bila pa najboljša rešitev ta, ki jo predlaga Wega...

piskec
30. 04. 2010 06:20:24 #

Slovon, hvala. Rešitev najbrž res še ne obstaja, čeprav bi bil že zdavnaj čas...

Ok, razumem da je GPS dokaj nenatančen, ampak zakaj vseeno potem toliko razlik? Zakaj potem vsi programi delujejo drugače? Vse kaotično, uporabnik pa naj se znajde, kakor ve in zna! Eh, to mi gre na živce. Potem te mukoma dobljene podatke vtakneš nekam in povsod ti pokaže drugače. Ni čudno, da me jezi, pa čeprav konec koncev je vsa tista napaka zanemarljiva za tisto, kar pač jaz počnem. Jezi me pa še vedno! Smile

Wega, res je, to je ena od večjih pomanjkljivosti. Včasih pozabiš kaj ugasnit ali pa bi samo nekaj zmučkal - ni šans. Ima pa to dobro narejeno Oziexplorer, vendar... A veš, v letu 2010 je treba uporabit (n+1) programov, da dobiš ven tisto, kar hočeš. In to ne za napravo, ki stane 10-20 evro, ne! Za precej drage naprave je isti špas. Nej se grejo solit.

Sebi, ja, potem je šele hudir.

Malo se mi vseeno zdi zoprno dati en kup denarja za sofisticirane naprave, potem pa točke na rokice ven brisat. Jeba, ne?

Me prav zanima, kakšni so kaj ta novi veliki Garmini... Šmrc.

Vreme
30. 04. 2010 07:45:17 #

Će bi sam pogledal samo Šentiljsko pot, ki jo omenjaš, pri meni ni bistvenih razlik med 56,9; 56,95; 56,4 in 56,43 kar so dolžine zadnjih mojih meritev ni bistvene razlike.

Bi pe preveril kaj ti dejansko pokaže ura in kaj se zgodi pri prenosu na računalnik, kolikor se spomnim je tvoj Garmin na mojem računalniku pokazal nekaj čez 56 km, potem pa si ti naenkrat začel govoriti o 58. km!!

piskec
30. 04. 2010 09:18:32 #

Ja, na uri je kazal 56 in še nekaj, ko pa sem dal zadevo dol... hops na 58. ???

Vreme
30. 04. 2010 13:23:14 #

Torej ni kriva ura, a ne???

piskec
30. 04. 2010 13:53:38 #

Jah, kako naj vem? Od kje razlika in zakaj?

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS