Programiranje

by piskec 30. januar 2008 10:02

Vem, da tegale bloga ne berejo ravno programerji, a mogoče mi pa rata, pa bo kdo slučajno vedel kakšno pametno povedat.

Jaz sebe nimam ravno za programerja, čeprav nekaj malega znam. A delam - kakor vse stvari - bolj po svoje, najbrž bi se kak pravi programer za glavo držal, a meni to ne seže ravno do srca. Lahko bi rekel, da je to en tak hobi, veselje, ko nekaj narediš s svojimi rokami. Ja, lahko bi še naprej delal omare, ampak... Kucanje na tipkovnico mi je pač bližje. Po naravi sem len, najlepše je sedeti v komot stolu z ekranom pred sabo. Če pa potem tisto, kar naredim, še dela, je pa mera sploh polna.

Gre seveda za Helium. Nekaj pa me matrajo kamere in to take, dinamične. S samimi slikami kamer večinoma ni problemov, ponavadi so zadeve take, da imajo organizacije to lepo narejeno. Zadnja slika je naprimer webcam.jpg in to je to. S tako sliko ni nobenih težav in jo lahko čisto lepo prikažem v okencu.

Potem pa so tu tisti, ki zadeve naredijo čisto po svoje. Dinamično, zapleteno, neučinkovito. Ne vem zakaj, a sigurno imajo svoje razloge za to. Včasih se sprašujem, da mogoče ravno zaradi mene in meni podobnih sajtov. Kdo bi vedel?

Eden od takih problematičnih je naprimer tale. Slikice so. Vse zgleda ok, vendar samo na prvi pogled. Posamezne slikice se namreč ne da prikazati v oknu pod img tagom. Zakaj ne, mi je čista uganka, ampak se je preprosto ne da.

Zato se moram zateči k iframe tagu, ampak to mi ni preveč všeč. Še posebej ne, ker ima sajt povsod naštimano nekakšno živo sliko in vedno šiba pol minute slikice gor in dol. V strani je javascript, ki to dela in se ga ne morem znebit. In tako vedno, ko prikažeš slikico, vse skupaj traja pol minute. Čeprav slikica že izgine, ko se odmakneš od nje, se zadeva še vedno izvaja. Zanimivo.

Sem raziskoval, kako bi se tega rešil, ampak mi ni kapnilo nič pametnega na misel. So pa kamere z avstrijskih avtocest, ki se mi zdijo zanimive.

Ideja? Kdorkoli?

Tags:

helium

Komentarji (4) -

Vili Čar
30. 01. 2008 12:58:12 #

HTTP klient navadno pri vsaki zahtevi pošlje tudi glavo "Referer", ki vsebuje URL prejšnje strani. Njihov strežnik agresivno uporablja to informacijo za preprečevanje hotlinkanja. Če je bila slika zahtevana z njihove HTML strani je vse v redu, sicer pa pošljejo 403 Forbidden odgovor.

Da je res tako, lahko preizkusiš, če sam ročno nastaviš lažen referer:
$ wget data.vtg.asfinag.at/.../VK_A10_0_062,500~F1-I.jpg // NE DELA
$ wget --referer=www.asfinag.at/webcams/webcams_detail_A10.php data.vtg.asfinag.at/.../VK_A10_0_062,500~F1-I.jpg // DELA

Rešitev za spletno stran:
Na klientu z JavaScriptom ali kako drugače ni mogoče nastavljati Refererja. Lahko ga izklopi/nastavi na poljubno vrednost samo uporabnik s pomočjo kake razširitve za Firefox. Rešitev je, da te avstrijske slike "nalagaš" s svojega strežnika. Delo prevzame skripta, ki naredi HTTP zahtevo na avstrijski server, pri čemer nastavi lažen referer in nato odgovor (vsebino slike) posreduje nazaj klientu. Slaba stran je, da gredo vse te slike čez tvoj server in porabljajo bandwidth.

Wikipedija: http://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_referer">HTTP referer, http://en.wikipedia.org/wiki/Hotlinking">Hotlinking
Google: www.google.com/search">prevent image hotlinking

piskec
30. 01. 2008 13:15:41 #

Uuuu. Vili, najlepša hvala! Se mi je zdelo, da bo kaj takega - da lahko samo z njihovega naslova. Tisti forbidden mi je bil sumljiv. Ampak se potem nisem poglabljal in tegale z refererjem nisem zasledil.

Hja, zgleda, da bom ostal pri iframeu, kaj? Na svoj strežnik pa ne bi rad dajal. Že tako imam slabo vest, čeprav vir navedem najmanj dvakrat... ;) Kaj čmo, mogoče pa še kje prav pride...

Najlepša hvala, Vili!

Tole je bilo pa hitro... Po pravici povedano nisem imel niti malo upanja. Pa sem se uštel, kaj? Smile))

Jure
30. 01. 2008 22:42:47 #

lahko bi tudi to rešil z povezavo v mysql bazo v kateri bi bil zapisan vir slike in nato izpisal vse skupaj z while.
lp

piskec
31. 01. 2008 05:23:07 #

Jure, tega pa ne razumem? Saj vir slike imam že tako spravljen. Ampak to nič ne pomaga, bi rekel...

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS