Triglav

meglice nad vrhovi

No:
35/50

Datum:
24. in 25. avgust  2017

Trasa:
dolina Kot – Dom Valentina Staniča – Rž – Kredarica – Triglav – Dom Planika – Vodnikov dom – Bohinjska vratca – dolina Krma – dolina Kot (Aleš)

Trasa

Opis:
Pohod na Triglav je bil v planu že od lani, saj ga zaradi vremena v lanskem poletju nismo uspeli izvesti. Pa smo se kar lepo pripravljali nanj, po prvotnem planu bi izvedli celo pot čez Plemenice. Po zadnji avanturi z Višem, pa sva z Alešem hitro ugotovila, da bomo vsi skupaj užili lepote kar na ostalih, že znanih pristopih. Ni mi žal, kajti le tako smo imeli nekaj dokaj sproščenih doživetij, kar je sicer v tem divjem okolju kar težko. Malo le obžalujem, da smo se prvi dan odpravili do Staničeve koče šele popoldan. Bilo je neizmerno vroče, spet je teklo od nas in pot se je zdela mnogo daljša, kot je v resnici bila. Če bi šli v jutranjem hladu, bi preostanek dneva lahko preživeli tudi na okoliških vršacih. V opomnik, za naslednjič.

Dom Valentina Staniča je eden meni najljubših v visokogorju. Prijazno osebje, čiste sobe in čudoviti razgledi. Tukaj bi lahko bila mnogo dlje, kot samo eno noč.

"plaža" pri Staniču

Naslednje jutro pa smo odšli šele po prvi kavi. Lahko bi šli že v temi in hiteli na sončni vzhod, vendar bi zamudili lepe razglede prvih sončnih žarkov na poti čez Rž. Kaj hitro smo bili pri Triglavskemu domu na Kredarici, kjer smo imeli zajtrk pred vstopom na plezalno pot proti vrhu. Tu nas je ves čas preletaval helikopter, ki je mojstrsko dostavljal potrebni živež in ostalo opremo, tik pred zadnja vrata Doma.

Pot na Mali Triglav in po grebenu na vrh Triglava je več kot odlično nadelana, polna varoval. Seveda je kljub temu potrebno imeti dovolj moči in nekaj spretnosti za napredovanje. Na poti bomo srečali predstavnike mladih, najmlajših kot starejših, domačih in tujih gostov, popolnoma opremljenih in tistih malo manj veščih. Presenetljivo veliko je Špancev in celo Madžarov.

Kljub izredno jasnemu vremenu pa smo imeli na samem vrhu tudi nekaj meglic, ki so nam v tisti uri precej zakrivale razglede. Do Planike se je pot navzdol že vlekla, Alešu pa prinesla vidno olajšanje, ko smo slekli samovarovalno opremo in prosto zadihali na toplem soncu. Zato je takoj predlagal še skok do Vodnikovega doma in s samo malo vzpona do Bohinjskih vratc nato spust v Krmo. Pa smo šli za njim in hodili tako do večera, ko se je eni med nami že pričelo muditi naprej. Isti dan jo je popihala s prijatelji še do morja!

Težavnost:
Zahtevna, 40 km, 2.700 višincev, 58.212 korakov 

Prehrana na poti:
Epecivo, kruh, sir, zelenjava, tuna

Družba:

Aleš, Helena, Leander, Flori

Utrinek s poti:
Mojstrsko smo izvedli timing; ob največji letni gostoti obiska Triglava, smo bili na naših poteh večinoma sami.

dan v tednu: četrtek, petek,
ure v dnevu; za množičnim obiskom iz koč oziroma pred onimi iz doline
poti: nekaj tudi manj znanih in obiskanih

Fotogalerija:

na poti iz doline Kot

pod ostenjem Rjavine

 

 Triglavski kolibri!

 

 Kredarica in Triglav

 plezalna pot s Kredarice na Triglav

ko se razblinijo meglice z vrhov

Aljažev stolp

počitek pri Domu Planika

proti Vodnikovem domu na Velem polju

čez Bohinjska vratca v dolino Krme

Tags:

50 za 50

Komentarji (2) -

piskec , on 30. 08. 2017 10:38:26 Said:

Timing je bil pa res presneto dober! Da smo bili v vsej tisti gneči več ali manj sami... Prav hecno.

Sem se pa res precej oddahnil, ko smo dali tole čez. Morda sem z idejo o skupni plezariji in pripravah takrat, pred letom, res malce pretiraval... Smile A k sreči se je vse skupaj precej dobro izšlo!

Juhej!

Marjetka , on 2. 09. 2017 09:55:31 Said:

Občudujem vaše podvige! Bravo!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading