Velika planina


No:
34/50

Datum:
20. avgust  2017

Trasa:
Kamniška Bistrica – Gradišče – Pastirski stan – Domžalski dom – Jelšev konfin

Opis:
Dogovorili smo se, da bomo uporabili nihalko in sedežnico do vrha, za navzdol pa nam bo Aleš pripeljal avto na drugo stran planine. In tako je tudi bilo. Mi trije smo se prej še ustavili pri izviru Kamniške Bistrice in pokukali v globine soteske Predaselj. Impozantna globina, za sotesko pa trume obiskovalcev večkrat niti ne vedo.

Vsi štirje smo se dobili na vrhu in šli skupaj odkrivati starodavne navade in šege Velike planine.

na Gradišču ugotavljamo kako daleč se danes vidi

Pri Gradišekovih smo vedno lepo sprejeti, nadaljevali smo k Preskarjevi muzejski bajti. Smo imeli še srečo, da smo ujeli zadnjo predstavitev, kajti muzej vrata zapira že ob 15h. Ob lepem vremenu in turistov polni Veliki planini, se mi to ne zdi ravno prava odločitev.

Še v Vetrnici smo šli pogledat, če je še kaj snega, pa smo našli le Zoisove zvončnice. Do Domžalskega doma potem ni bilo daleč, v poznih nedeljskih urah tudi gostov že ni bilo več veliko, so pa bili preostali toliko bolj glasni. Sledil je še spust do Konfina in ravno v mraku smo prišli z avtom nazaj do Kamniške Bistrice. Seveda smo zavili še k Juriju na en`ga.

Težavnost:
Lahka, 11 km, 300 višincev, 16.660 korakov 

Prehrana na poti:
Vidino pecivo, kislo mleko, žganci, gobova juha

Družba:
Branko, Vida, Aleš, Helena

Utrinek s poti:
Vremenska napoved je bila sprva zelo deževna. Zato smo se dobili šele opoldan in pohajkovali po planini popoldan. Glede vremena je bilo super, saj se je povsem uneslo. Le malo nam je zmanjkovalo časa, pa smo kljub vsemu prav dobro spoznali kar nekaj postojank.

Fotogalerija:

 pogled z vrha na turistično naselje

pastirsko naselje Veliki stan

udorni jami Vetrnici

pri Domžalcu ob sončnem zahodu

 

Prijatelji za vedno - kamni prijateljstva

Tags:

50 za 50

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading